Brussel (Haselte ) Belgicko na festivale Pukkelpop 2011 počas burky zahynulo 5 ľudí a 70-ich zranilo

18.02.2015 19:36

Búrka trvala asi desať minút

Búrka trvala asi desať minút
19.08.2011 08:35

BRUSEL - Najmenej päť mŕtvych a cez 70 ranených si vo štvrtok vyžiadala prudká búrka, ktorá zasiahla účastníkov koncertu pod šírym nebom v blízkosti belgického mesta Hasselte. Zranenia jedenástich ľudí sú vážne. O bilancii obetí informovala starostka mesta Hilde Claesová.. Organizátori sa rozhodli, že festival ukončia.

Náhla búrka trvala asi desať minút. Strhla dve pódia, niekoľko kovových konštrukcií obrích obrazoviek a stanov postavených na popový festival Pukkelpop, jeden z najvýznamnejších, aké sa v Belgicku organizujú. Jedno z pódií spadlo na divákov. Živel tiež vyvrátil niekoľko stromov.
    
Svedkovia citovaní v belgických médiách povedali, že to vyzeralo ako koniec sveta. "Nebo úplne sčernelo a zrazu sa to strhlo. Padali viac než centimetrové krúpy, mám všade modriny. Zdvihol sa mimoriadne prudký vietor. Všetci začali utekať. Bolo to strašné," povedala jedna účastníčka festivalu, Catherine Blaiseová.
    
Predseda belgickej vlády Yves Leterme vyslovil sústrasť rodinám obetí a povedal, že spolu s ministerkou vnútra sleduje vývoj situácie.
    
Organizátori nakoniec oznámili, že festival Pukkelpop 2011 predčasne ukončili. Akcia začala vo štvrtok a mala trvať do soboty.
    
Na festivale sa zišlo okolo 60 tisíc ľudí. Mali na ňom vystúpiť okrem iného Eminem, Foo Fighters a The Offspring.
    
Vlani, kedy sa konal po dvadsiatypiatykrát, ho tiež poznamenala tragédia - jeden zvukár zomrel počas jedného koncertu na srdcový záchvat a skokom z vysokého pylónu spáchal po predstavení svojej skupiny samovraždu spevák Charles Haddon.


VIDEO

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cCe21UTV8ks

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v_uXtnqv2J0