Planéta Zem z iného uhľa pohľadu

30.08.2014 12:36

Nie je ďaleko, všetci ju poznáme a obieha okolo nej zopár satelitov. Práve tie nám prinášajú takéto záhadne vyzerajúce obrázky. Stačí sa trochu pohrať s farebným spektrom a zaručene by ste planétku nespoznali, aj keby ste na nej stáli.

S rozvojom satelitov dokážeme Zem zobraziť čoraz detailnejšie a čoraz zaujímavejšie. Či už sú to satelity SPOT, Envisat z Európskej vesmírnej agentúry, alebo Landsat z NASA, všetky poctivo sledujú našu rodnú planétu. Prečo však na týchto obrázkoch vyzerá ako miesto z inej galaxie?

Fotografie sú špeciálne upravené, pretože satelity pracujú aj s tzv. nepravými farbami. Ide o spektrum farieb, ktoré sa vymykajú schopnostiam nášho oka. Najznámejšie sú napríklad infračervené alebo ultrafialové. Používajú sa nielen na zobrazenie neviditeľných oblastí elektromagnetického spektra, ale aj na zvýraznenie toho, kde už oko nestíha rozoznávať odtiene. Ide väčšinou o dôležité údaje, ktoré poznáme z počasia. Používajú sa aj napríklad na zobrazenie zastúpenia rôznych druhov rastlín alebo znečistenia.

Yann Arthus-Bertrand sa rozhodol takéto fotografie ukázať svetu ako umenie prostredníctvom knihy Earth From Space. Každý z obrazov predstavuje rôzne enviromentálne témy. Od postupovania púšte, urbanizačný či poľnohospodársky faktor až po znečistenie, prírodné zmeny a katastrofy. Pozrite sa na svet okom satelitu.

Autor: Kurt 

magazin.atlas.sk/spektrum/uhadnete-ktora-planeta-je-na-fotkach/837037.html